Založit novou webovou stránku nebo e-shopChci nový web

MYANMARSKÁ KUCHYNĚ

Myanmarská kuchyně je směsí čínských, indických a monských vlivů. Základem místních jídel je rýže a nudle (nudlová polévka je velice rozšířeným pokrmem barmánců – v Šanském státě je oblíbenou snídaní právě kořeněná šanská nudlová polévka). Kuchyně není tak pálivou, chilli se používá jen zřídla.

Barmánci nešetří množstvím oleje, někdy je olej do jídel přidáván záměrně - slouží jako ochrana před hmyzem a bakteriemi. Z masa převládá na kusy, včetně kostí, nasekané kuřecí, ryby a skopové. Málo se jí hovězí či vepřové. Mnoho barmských buddhistů nejí maso vůbec. Pokud někoho svým obsahem neosloví nerezové hrnce na ulicích, nezklame snad nikoho dušená nebo smažená zelenina s rýží.

Stejně tak, jako v ostatních zemích JV Asie, je i v Barmě základem každého jídla rýže, která je i hlavní zemědělskou plodinou země. Rýže je pěstovaná především v deltě Irawadi a na zavlažovaných rýžovištích v centrální části.

 

Nám se naskytlo několik příležitostí nakouknout pod pokličku kulinářství Barmánců. Recepty jsou směsí indické, myanmarské kuchyně. Několik jídel máme od týpka Keytee, jenž nám byl průvodcem a zároveň i kuchařem při dvoudenním treku po okolí městečka Kalaw, něco zase od milé postarší nepálčanky z vynikající nepálsko-indický restaurace, něco od indů z Mandalaje…

01)  Myanmarský rajčatový salát s arašídy

02)  Chapati

03)  Chilli s česnekem a limetou

04)  Dhal

05)  Zeleninové curry

06)  Zelný salát

07)  Čaj z čerstvého zázvoru, s medem a limetou

09)  Dhal soup  

   

 

Myanmarský rajčatový salát na několik způsobů

1)  6 rajčat (tvrdé, klidně lehce nedozrálé), 1 limetka, česnek, cibule, arašídy, olej, sůl, koriandr

Na proužky nakrájet rajčata, přidat arašídy, sůl a lístky koriandru. Na pánvi s olejem lehce osmahnout cibuli s česnekem a zamíchat do rajčat. Podávat s chapati, pečivem.

2)  rajčata, nahrubo nasekané arašídy, zelí, čerstvé chilli, koriandr, troška rybí omáčky (sůl), koriandr

Nakrájet rajčata, přidat nasekané arašídy, sůl, nakrájenou cibuli, lístky koriandru a nadrobno nakrájené zelí, vše smíchat. Podávat s chapati, pečivem.

 

Chapati

1 sklenice mouky, 0,5 sklenice vody, sůl, cukr, eventuelně máslo (na potření)

Mouku smíchat s vodou, tak aby se vytvořilo hutnější těsto. Přidat sůl, trošku cukru. Rozválet a udělat placky. Dát na rozžhavenou pánev, bez oleje, několikrát otočit.

Placky podávané jako příloha k mnoha jídlům jako je indický Dhal, zeleninové curry ad.

 

Chilli s česnekem a limetou

Česnek, chilli, limeta, olej

Velmi ostrý sosík k jídlům. V hmoždíři rozdrtit česnek, přidat 1:1 drceného (nebo nadrobno nasekaného) chilli, přidat trošku oleje a vymačkanou šťávu z lunetky. Smíchat.

 

Dhal

1 kg hrachu loupaného, půleného

0,4-0,5 kg cibule

1 hlava česneku

2 ks chilli

Vegetable Masala, chana Masala, římský kmín

Minimálně hodinu před vařením namočit hrách. V té samé vodě dát vařit, osolit. Až bude hrách hotový (měkký-lehce rozvařený), osmahnou si na oleji nakrájenou cibuli, přidat česnek, masalu (3 lžičky), římský kmín (1 lžíce). Vše smíchat do uvařeného hrachu, bude-li tam voda, lehce povařit, dokud se voda neodpaří. Podávat s rýží nebo chapati.

 

Zeleninové curry

Zelenina – brambor, mrkev, květák, lilek, dlouhé zelené fazolky

Vegetable masala, sůl, olej

Na drobno nakrájet zeleninu, lehce osmahnout na oleji, podlít vodou, přidat masalu, sůl a podusit dokud se zelenina lehce nerozvaří a neodpaří se všechna voda. Měla by vzniknout kašovitá konzistence. Podávat s rýží nebo chapati.

 

Zelný salát

Zelí, limetka, nasekaný arašídy,

Nadrobno nakrájet zeli, přidat šťávu z limetky a nasekaný arašídy, vše smíchat.

 

Zázvorový čaj

Čerstvý zázvor, med, limetka

Nastrouhat zázvor, zalít jej horkou vodou, přidat med a nechat luhovat. Přidat šťávu z limetky. Chuť by měla být lehce šťiplavá, nešetřit s medem ani limetou.

       

Pro ty, co mají rádi sladké, doporučuji při návštěvě Barmy ochutnat:

Dobroty z rýže, ať už smotané v banánovém listě nebo smažené, často plněné kokosem či buráky, nápoj z čerstvě vymačkané cukrové třtiny, barmánské bonbony "Taňie", vyrobené z cukru získaného z všudy přítomné palmyrové palmy Toddy (Borassus flabalifer) nebo tamarindové lupínky (tamarind flakes).

  

TOPlist